Hulumtimi thotë se rekomandimet për reduktimin e konsumit të mishit të kuq duhet të mbështeten nga prova të forta shkencore, të cilat ende nuk ekzistojnë.
Inflamacioni është një faktor rreziku për shumë sëmundje kronike, duke përfshirë sëmundjet kardiovaskulare (CVD), dhe roli i të ushqyerit në inflamacion po merr vëmendjen shkencore. Rekomandimet për të reduktuar konsumin e mishit të kuq, për shembull, shpesh bazohen, pjesërisht, në studime të vjetra që tregojnë se mishi i kuq ndikon negativisht në inflamacion – pavarësisht faktit se studimet më të fundit nuk e kanë mbështetur këtë.
“Roli i dietës, duke përfshirë mishin e kuq, mbi inflamacionin dhe rrezikun e sëmundjeve nuk është studiuar në mënyrë adekuate, gjë që mund të çojë në rekomandime të shëndetit publik që nuk bazohen në prova të forta”, tha Dr. Alexis Wood, profesoreshe e asociuar e pediatrisë ne spitalin e fëmijëve në Teksas. “Ekipi ynë u përpoq të bënte një vështrim më të afërt duke përdorur të dhënat e metabolitëve në gjak, të cilat mund të ofrojnë një lidhje më të drejtpërdrejtë midis dietës dhe shëndetit.”
Wood dhe kolegët e saj analizuan të dhëna të marra nga rreth 4,000 persona të moshuar që morën pjesë në studimin multi-etnik të aterosklerozës (MESA).Të dhënat ndërseksionale janë një burim i dobishëm provash se si të ushqyerit ndikon në shëndet, pasi ato përfshijnë të dhëna të mbledhura nga njerëz me jetë të lirë, pa kërkuar të modifikojnë stilin e tyre normal të jetesës. Si rezultat, mund të jetë më e lehtë të përshtaten gjetjet e këtyre hetimeve në situata jo kërkimore. Përveç marrjes së ushqimit të vetë-raportuar dhe shumë treguesve, studiuesit vlerësuan një shumëllojshmëri të metabolitëve të marrjes dietike në gjak. Metabolitët e plazmës mund të ndihmojnë në zbulimin e efekteve të marrjes dietike pasi metabolizohet, tretet dhe absorbohet.
Për shkak se studimet vëzhguese nuk mund të tregojnë shkakun dhe efektin, provat e kontrolluara të rastësishme (RCT) ku individët caktohen rastësisht për të konsumuar një faktor dietik me interes ose nuk e konsumojnë atë, nevojiten si një linjë shtesë e provave për të kuptuar në mënyrë adekuate nëse mishi i kuq nuk e ndryshon inflamacionin. . Disa RCT kanë demonstruar se viçi pa yndyrë i papërpunuar mund të shijohet në modele diete të shëndetshme për zemrën.
“Ne kemi arritur një fazë ku nevojiten më shumë studime përpara se të mund të bëjmë rekomandime për të kufizuar konsumin e mishit të kuq për reduktimin e inflamacionit nëse duam të bazojmë rekomandimet dietike në provat më të përditësuara,” tha Wood. “Mishi i kuq është popullor dhe i shijshëm , dhe vendi i tij në dietën tonë ka rrënjë të thella kulturore. Duke pasur parasysh këtë, rekomandimet për reduktimin e konsumit duhet të mbështeten nga prova të forta shkencore, të cilat ende nuk ekzistojnë.”